Recommendation
The Romanian Underwater Speleology appeared in the late 60’s, once the speleology clubs started to form… Since then, lots of cave divers contributed to the study and acknowledgement of the submerged karst in this country, some of them paying with their own lives this endeavor. With great efforts they pushed the guide lines further and even further in the sunken galleries of lots and lots of unknown caves.

From consideration to all of those who worked and are still working in the underwater speleology in Romania, the SPEOSUB team recommends that any person or group interested in practicing cave dives in Romanian caves should contact first the persons specified in the cadastre for each cave there, or any member of the SPEOSUB team.

Thank you.

Un mosor cu fir ghid, undeva în spaţiul şi timpul planetei albastre… Nu-l ţine nimeni în mână, crează aparenţele unui abandon pentru toţi cei ce tratează cu superficialitate acest domeniu al speologiei. Dar desfăşurarea firului până aici a însemnat multe eforturi pentru câţiva speologi scafandri, pentru cei ce i-au fixat capătul de cea mai sigură stâncă reprezentată de credinţa lor în utilitatea acestei activităţi. Iar în ceea ce priveşte abandonul, este o aparenţă înşelătoare. Chiar dacă uneori cu câţiva metri într-un an, firul tot timpul a fost şi este dus mai departe, mai adânc, de către unii dintre noi. Nu avem decât să ne racordăm la acest fir şi să ne întoarcem în trecut din dorinţa de a construi un viitor mai bun speologiei subacvatice, sau să luăm pur şi simplu mosorul în mână şi să începem să-l desfăşurăm mânaţi de acea enigmatică atracţie reprezentată de aventura cunoaşterii de către om a lumii în care trăieşte. Toată lumea este liberă să facă aşa cum crede de cuvinţă… Singura limită este impusă de bunul simţ pe care ni l-am însuşit în timp şi spre care am fost călăuziţi din primul moment al vieţii noastre. Ideea de bază a acestui sit (pagină web) este ca să fie deschisă comunicării tuturor celor ce au ceva de spus, bun sau rău, critic sau de bine, în domeniul scufundărilor speologice. Restul este ceea ce fiecare individ sau grup de indivizi vrea, poate şi vizează, este cea ce cei câţiva din prima linie a acestei activităţi au facut şi mai vor să facă, este ceea ce la un moment dat ne caracterizează pe fiecare din noi.

Rajka Géza