Tabără de explorare pe Valea Videi

ŞTIRI

Între 13 şi 15 iulie 2012, la iniţiativa lui Victor Ursu, a avut loc o mini tabără organizată de Speosub şi Clubul de speologie Cristal din Oradea în zona de obârşie a Văii Videi. Au participat şi membri ai Clubului de Speologie “Proteus” Hunedoara şi ai Societăţii Naţionale de Speologie.

În peştera Grota Ursului, Ionel Neag a depăşit sifonul 2 şi a explorat porţiunea nou descoperită pe o distanţă de câteva zeci de metri, până la un nou sifon. În urma drenării unui târâş, Bogdan Tomuş a reuşit şi înaintarea pe un afluent, până la o diaclază impenetrabilă. De asemenea, a fost topografiată de către Victor Ursu şi Călin Drăgan porţiunea de galerie aerată aflată între sifoanele 1 şi 2. Sifonul 2 necesită reechiparea cu un fir ghid mai gros.

Plonjarea efectuată în Izbucul Topliţa Superior tot de către Ionel Neag (zona Izbucurile Ursului) a confirmat relatările orale asupra configuraţiei sifonului. Pentru continuarea explorărilor este necesară o decolmatare la cota de -2m.

Scufundarea lui Victor Ursu în lacul din Stanul Cerbului a făcut lumină şi în acest caz. E vorba doar de un simplu lac, fără posibilităţi de comunicare cu secţiuni de peştera necunoscute.

O galerie foto realizata de către Ovidiu Guja poate fi vizualizată AICI

Au participat:

Scufundători
Victor Ursu – “Cristal” Oradea
Bogdan Tomuş – “Proteus” Hunedoara
Rajka Géza – Speosub
Ionel Neag – “Proteus” Hunedoara
Călin Drăgan – Speosub

Echipa de susţinere (căreia îi aducem calde mulţumiri)
Vasile Ioniţă – “Proteus” Hunedoara
Dan Pitic – “Cristal” Oradea
Ovidiu Guja – Societatea Naţională de Speologie
Claudiu Druţă – “Cristal” Oradea
Bruncsak Tamas – “Cristal” Oradea

Călin Drăgan

Foto: Ovidiu Guja