Sheck Exley – Bazele scufundărilor speologice

ŞTIRI

Prin amabilitatea NSS-CDS, SPEOSUB vă oferă gratuit versiunea în limba română a celei mai cunoscute carţi dedicate scufundărilor speologice: Bazele scufundărilor speologice, scrisa de catre regretatul Sheck Exley.

Deşi au trecut mai bine de 25 de ani de la apariţia lucrării de faţă, nu s-a pierdut nimic din actualitatea ei. Problemele cu care se confruntau scafandrii speologi la acea vreme sunt problemele cu care se confruntă scafandrii speologi şi în zilele noastre (plus multe altele nou apărute ca urmare a avansului tehnologic…).

De-a lungul a 10 capitole autorul străbate problemele majore ale scufundărilor speologice, folosind din plin forţa exemplului. Din accidentarea, şi din păcate cel mai adesea moartea unor scafandri, Sheck Exley reuşeşte să extragă maximul de învăţăminte, astfel că în final poate să propună o listă a celor “10 porunci” de urmat în scufundările speologice.

Lucrarea nu se doreşte a fi un manual de scufundare speologică (deşi este o lectură obligatorie în cadrul multora din cursurile de scufundări speologice), ci doar o introducere a cititorului în problematică. Nimic nu poate înlocui acumularea deprinderilor practice sub supraveghere avizată a unui instructor sau scafandru speolog experimentat, şi nimic nu poate înlocui gândirea lucidă şi ordonată a practicantului. Calea către supravieţuire trebuie să se regăsească în fiecare din cei ce se avântă în atingerea uneia din ultimele frontiere ale cunoaşterii Terrei.

Fişierul PDF poate fi accesat AICI