Isverna 15/11/2002 A

2002

Victimă
Numele şi prenumele: Sz. Gy. (Familia nu doreşte publicarea numelui, motiv pentru care se utilizează numai iniţialele victimei)
Vârsta: 41
Organizaţia din care face parte: turist
Brevet de scafandru: NAUI Advanced
Calificativ de scafandru pentru peşteră: NAUI Cave Diver
Număr de scufundări în peşteră: 70

Scopul acţiunii
Vizită turistică în echipă cu P.L..

Descrierea accidentului
În perioada 15-17 noembrie o echipă numeroasă de turişti scafandri-speologi din Ungaria, sub conducerea lui Szikszai Tibor, Mogyorosi Gábor şi Mihai Baciu, au întreprins o acţiune de vizitare a peşterii Isverna.
În total s-au format 5 echipe de câte doi scafandri-speologi vizitatori, accidentaţii urmând să facă parte din echipa nr.3.
În data de 15 noembrie, în jurul orei 17, echipa nr.3 de vizitatori, formată din Sz.Gy. şi P.L., au trecut galeria inundată “Sifonul Verde“, iar în sectorul lacului amonte a acestei galerii au fost depăşiţi de echipa nr.4.
Ulterior aceeaşi echipă nr.4, întorcându-se de pe traseu, dinspre galeria inundată “Sifonul Galben“, îl găseşte pe Sz.Gy. decedat şi înţepenit în diaclaza cascadei amonte a lacului amonte a galeriei inundate “Sifonul Verde“. Încearcă să-l deblocheze dar fară succes. Unul din membri echipei, prin sectorul aerat al peşterii pleacă după ajutoare.
Toate eforturile de deblocare a victimei din acea zi, de către coechipieri, sunt zadarnice. De-abia prin intervenţia din ziua de 16 noembrie, a unor speologi-scafandri individuali şi a echipei “Salvamont“-Târgu-Jiu, se reuşeşte deblocarea victimei din diaclază şi scoaterea ei la suprafaţă.

Consecinţe
Decesul lui Sz. Gy..

Poziţia în care a fost găsită victima
Laba piciorului stâng înţepenit în diaclaza (jgheabul) cascadei, cu trunchiul deasemenea înţepenit în aceaşi diaclază, într-o secţiune superioară, întreg corpul era situat sub apă, de-a lungul diaclazei, cu capul spre aval.

Locul în care a fost găsită victima
Pe cursul activ, aerat al peşterii Isverna, în cascada formată pe diaclaza localizată în amonte de lacul-amonte al galeriei inundate “Sifonul Verde“.

Situaţia echipamentului victimei în momentul găsirii
În butelii nu mai era aer (gaz respirator). Detentorul nu era în gură.

Echipament:
Butelii: 2×12 litri oţel, presiune de verificare 230 bari, fără punte de legătură
BCD (vestă compensatoare): suport de spate din oţel, chingi tip DiveRite, vestă compensatoare (WING) cu două circuite
Detentoare: 1 buc. Apeks50, 1 buc. Apeks100
Instrumente: 1 buc. consolă cu manometru şi busolă, 1 buc. consola cu manometru şi profundimetru, 1 buc. Computer Suunto Vyper.
Costum de termoprotecţie: costum uscat-neopren compresat, salopetă de peşteră
Surse de iluminat: 2 buc. Lanterne cu acumulator de 6 V (10 W) tip Lola, 2 buc. Lanterne Lumen 6 fixate pe cască
Mosor cu fir ghid: 1 buc. mosor cu 65 m fir ghid, tip. Lola, 1 buc. Mosor cu 20 m fir ghid (de căutare)

Cauze sigure ale accidentului
Tehnice
Echipament prea greu pentru parcursul respectiv (butelii de 2×12 l=cca.30 kg, cca. 10 kg lest, etc..)
Neasigurarea sectorului respectiv cu sisteme tehnice ajutătoare suficiente (balustrade, prize artificiale, etc.; exista o simplă cordelină purtată de curentul cascadei…).
Fiziologice

Organizatorice
Nerespectarea “Regulamentului cadru al Peşterii Isverna“ elaborat de Comisia de Speologie Subacvatică din cadrul Federaţiei Române de Speologie, intrat în vigoare începând cu data de 6 martie 2000, unde conform cap.2, art.6, se specifică că pentru parcurgerea traseului în cauză, patru scafandri-speologi vizitatori trebuie să fie însoţiţi de doi ghizi, deci în cazul a doi scafandri-speologi turişti aceştia trebuiau să fie însoţiţi de cel puţin un ghid al peşterii!
Altele
Lipsă de experienţă speologică pentru parcurgerea peşterilor active, aerate, echipat fiind cu echipament de scafandru autonom;
Victima nu cunoştea specificul galeriilor peşterii, împreună cu coechipierul, la acea vizită realizând de fapt o cvasi-explorare.

Cauze presupuse ale accidentului
Tehnice
Posibil utilizarea unei combinaţii de gaz “nitrox“ în butelii, greşit dozat.
Fiziologice
Versiunea 1
Victima, urcând în diaclaza-cascadă spre amontele galeriei aerate, şi-a înţepenit accidental piciorul stâng la nivelul unei fisuri din planşeu, dezechilibrându-se a căzut, ceea ce a provocat o fractură deschisă a piciorului stâng.
Sub greutatea propriului corp, a echipamentului specific de scafandru şi a torentului, torsul victimei s-a înţepenit în diaclaza-cascadă, cu capul orientat spre aval, făcând imposibilă respiraţia, ceea ce a dus la sufocarea acesteia.
În cădere la lovit pe coechipier.
Versiunea 2
Victima a depăşit diaclaza-cascadă în direcţia amonte, însă coechipierul său, dintr-un motiv oarecare, nu a putut să depăşească obstacolul, astfel că a solicitat ajutorul lui Sz.Gy.; acesta s-a întors şi a a încercat să-l tragă pe coechipier de mână, moment în care s-a dezechilibrat, i s-a înţepenit accidental piciorul la nivelul planşeului diaclazei-cascadă, fracturându-se, şi a căzut peste coechipier.
Sub greutatea propriului corp, a echipamentului specific de scafandru şi a torentului, torsul victimei s-a înţepenit în diaclaza-cascadă, cu capul orientat spre aval, făcând imposibilă respiraţia, ceea ce a dus la sufocarea acesteia.
Organizatorice

Altele

Cauze sigure ale decesului
Sufocare, datorită imposibilităţii de a respira cu toracele înţepenit în diaclaza cascadei.

Cauze probabile ale decesului

Concluzii
Dacă se respecta “Regulamentul cadru al Peşterii Isverna“ elaborat de Comisia de Speologie Subacvatică din cadrul Federaţiei Române de Speologie, intrat în vigoare încă din anul 2000, accidentul putea fi evitat !

Întocmit
Rajka Géza László

Bibliografie
1. Németh Szabolcs: “Raport despre accident-peştera Izverna-România, 2002. Noembrie 15-17“
2. Adrian Bîlgăr: “Păreri personale-accident – 19 noembrie 2002“
3. ——–: Tauchen“- Deutscher Militarverlag – 1968
4. Cristian Lascu, Şerban Sârbu: “Peşteri scufundate“ – Editura Academiei – 1987
5. Articole de ziar, corespondenţă internă şi internaţională, arhiva personală.