De 1 Mai la Huda lui Papară

EXPLORĂRI, ŞTIRI

În sfârşit, dupa o iarnă ce părea că nu se mai termină, cu ocazia “liberului de 1 Mai” am reuşit să ne întâlnim pentru o nouă incursiune în sifonul din galeria Balogh a peşterii Huda lui Papară. Apele au fost un pic mai mari decât cele cu care am fost obişnuiţi, dar nici nu am mai fost până acum primăvara.

Situaţia la locul de săpat a fost iarăşi o surpriză, însă începem să ne obişnuim. Galeria avea cam 10cm înalţime, iar pietricelele din strâmtoare săreau ca popcorn-ul din cauza curentului apei. După două zile de scos pietriş din sifon cu multă transpiraţie atât din partea celor care am lucrat sub apă, cât mai cu seama a inimoasei echipe de suport, am reuşit să mai câştigam încă un metru de galerie. Fiindcă nu avem nici un indiciu despre cât mai trebuie coborât, nu avem alta posibilitate decât sa curăţăm galeria pe cât mai mult din lăţimea ei, care e de circa 2-2.5 metri.  Altfel întoarcerea de la locul din care se sapă către suprafaţă va fi dacă nu imposibilă, cel putin foarte dificilă.

Pe următorii 5 metri de la terminusul penetrabil actual a cărui înălţime este cam jumătate de metru, investigarea cu camera video nu adduce veşti imbucurătoare. Galeria e în continuare foarte scundă, între 10 şi 20cm. Cum nu avem nici o idee despre ce urmează, avem motive sa mai continuăm până când ori trecem, ori dăm de un obstacol de nedepăşit.

Alături de Cristi Irimieş (Speopoli), “tovarăşul de nădejde” de sub apă (fiindcă a fost de 1 Mai nu pot să-i zic altfel), şi nelipsitul Claudiu Rusu (Bedeleu Adventure) de la suprafaţă, dorim să mulţumim celor care ne-au ajutat plini de entuziasm la transportul echipamentului şi la plimbatul găleţilor:

Cosmin Berghean (Polaris Mediaş)

Bogdan Petraşcu (Polaris Mediaş)

Călin Şuteu (Polaris Mediaş)

Ştefan Valentin (Polaris Mediaş)

Ilie Bocşe

Felician Chirilă

Mihai Lungu (Speopoli)

 

Pentru siguranţa turelor viitoare (tocana de cartofi e mai bună decât “papara”), şi ca să fim “politically correct”, mulţumiri consoartelor Anca Irimieş şi Magdalena Drăgan.

 

Călin Drăgan

GESS