Huda lui Papara. Continuare.

EXPLORĂRI, ŞTIRI

Anul 5 de explorare, tabara cu numărul 32, ziua 83, peste 150 de plonjări şi în jur de 40 de participanţi de-a lungul timpului. Acestea au condus la explorarea primei galerii scufundate din Huda lui Papara – galeria Balogh.

În final, firului ghid a fost desfăşurat în primul sifon pe o lungime de 273 m

Ieşirea în sectorul aerat din sifonul dezvoltat în principal pe direcţia Vest-Est se face printr-un lac de dimensiuni aproximative 1,8m x 5,5m în care cade o cascadă în trepte, ce debuşează dintr-o diaclază cu o înclinare de 75⁰ şi o înalţime de aproximativ 8 m. În continuare, galeria dezvoltată pe diaclază e întreruptă de numeroase septe ascuţite. După parcurgerea unui cot la 90⁰ la dreapta, aceasta se transformă într-o galerie cu profil circular (brăzdată de asemenea de septe). După un al doilea cot la 90⁰ galeria se lărgeşte şi întalnim un nou lac de sifon.

Sifonul 2 are o lungime de 17 m şi adâncimea maximă de 4 m, terminanat într-un lac în formă de clepsidră. În zona de contact există o trecere de circa 0,5m x 0,6m cu profil “V” ce face legatura între cele doua lacuri de sifon ( 2 şi 3).

Sifonul 3 este o galerie scufundată de dimensiuni aproximativ 2 m x 2,5m cu nisip pe fund, amararea firului ghid facându-se pe o lungime de 10m între două proeminenţe ce ies din nisip (50cm, respectiv 100cm). Adăncimea maxima atinsă a fost de 7m.

La întoarcere, în primul sifon a fost descoperit şi explorat un nou sector de galerie ce permite ocolirea restricţiei de la -31m ( coborând doar până la -28,5m).

Cristi Irimieş