Mosorul american și mosorul polonez

REVIEWS

Mi-am adăugat de curând la colecția de mosoare un Dive Rite Safety Reel, mic, cu fir #24 (aproape 2mm în dimensiuni europene). Mi-a fost puțin lene sa-mi manufacturez unul, și nu prea aș fi putut să fac unul mult mai ieftin (deși aș fi putut face unul mai bun, dar de asta mi-am dat seama doar dupa ce l-am avut în mână).

Merge ca “uns”, însă surpriza a fost când fiu-meu, în vârstă de 3 ani și ceva luni, s-a apucat să-mi devasteze dulapul cu echipament și mi-a luat la testat toate mosoarele.

La Dive Rite firul a nimerit între rolă și cadrul metalic, și după nici 5 minute de joacă mosorul a ajuns de neutilizat, astfel că mi-au trebuit alte 5 minute să reușesc să-l descâlcesc. Aș prefera să nici nu mă gândesc la rezolvarea unei asemenea încâlceli sub apă.

Mosoarele manufacturate, de tip “polonez”, au rezistat eroic vreme de vreo jumătate de oră până ce copilul s-a plictisit (bobinate și debobinate, învartit în sensul debobinării dar fără să fie scos fir de pe mosor, etc.). Firele ce le am pe “poloneze” sunt 3, 4 și 5mm.

Diferența între cele doua modele e design-ul și precizia execuției. La Dive Rite spațiul prin care firul poate ajunge între rolă și cadru e de circa 4 mm. Asta ar însemna că ar trebui să înfășor pe mosor fir de 5mm ca să nu am probleme, și pe un mosor ca Safety Reel-ul Dive Rite mi-ar încăpea probabil vreo 10 metri de fir (suficient cât să leg cățelul cu el). La “polonezele” mele spațiul respectiv e de 1mm, ceea ce face virtual imposibilă o blocare a mososrului. Acestea din urmă mai au avantajul că nici nu e posibil să treacă firul peste rolă, într-o parte sau în cealaltă, atunci când se învarte rola mai repede decât apucă să se întindă firul (situație care practic nu ar trebui să se întâmple la o mânuire corecta a mosorului, însă paza buna trece primejdia rea, prefer să-mi ocup mintea cu altceva decât să-mi fac griji ca un nenorocit de mosor s-ar putea să mă lase baltă).

Dive Rite (și alții) au rezolvat parțial problema, astfel încât firul să nu ajungă între rolă și cadru, cu modelele Sidewinder, care au precizii mai mari în execuție – e în continuare posibilă scăparea firului înspre exterior, peste marginea rolei, însa situația asta crează probleme minore. Între cadru și rolă spațiul e de circa 1mm sau mai putin, astfel că firul nu poate ajunge într-un loc de unde să fie greu de scos. Nici prea puțin nu e bine, fiindcă se adună în spațiul acela silt sau argilă, și asta duce la înțepenirea mososrului. Prețul unei asemena scule e însa prohibitiv…

Călin Drăgan