Peştera Sâncuta

MUNŢII PĂDUREA CRAIULUI

Este situată pe platoul carstic Arsuri, la nord de Dealul Botii. După un parcurs relativ scurt, dar cu o diferentă de nivel semnificativă, galeria de acces interceptează cursul subteran drenat de ponorul Sâncuta. Sifonul se află la o distantă de 3200 m şi la 295 m diferentă de nivel fată de intrare, reprezentând punctul terminus aval de pe cursul subteran. Aceasta face parte din drenajul carstic constituit intre pierderile reprezentate de ponorul Sâncuta, Peştera Cociului, ponorul din Şes, ponorul din Pârâul Ştiopului şi ponorul din Valea Brădeştilor şi având ca resurgentă Peştera cu Apă de la Bulz.

Sifonul a fost explorat pentru prima dată de catre G. Rajka (CSA Cluj-Napoca) în anul 1985, cand s-a putut inainta pe o lungime de 20 m, adâncimea maximă atinsă fiind de 2 m.

În galeria submersă se plonjeaza dintr-un lac de sifon amonte. Pe bolta intrării, la nivelul apei, există o succesiune de stalactite de 10-20 cm lungime. Secţiunea galeriei este circulară, cu un diametru relativ constant de 0,8 m, ceea ce denotă modelarea ei sub presiune. La 15 m faţă de intrare, pe un sector scurt, ea se largeşte pană la 1,2 m. După primii metri, adâncimea sifonului se menţine constantă la aproximativ 2 m.

Sedimentele sunt puţine, mici insule de material detritic depus in adânciturile planşeului alternând cu fragmente de rocă nerulate.

Rajka Géza

Contact: Rajka Géza, speosub@yahoo.com