Izbucul Brătcanilor

KIRÁLYERDŐ–HEGYSÉG

Dél-nyugatra helyezkedik el, az azonos nevet viselő településtől, a Bratcuta völgy bal oldalán. Itt jönnek a felszínre a Valea Luncii, a Secatura Bratcanilor víznyelőben, a Ponoras víznyelőben és a Hutii völgyben, felszín alá kerülő vízek. A szifon 10 m-es relatív magasságban található a forrás felett, a lerakott üledékek kúpján. A szifon bejárata 1984-ben volt felfedve, egy barlangász csoport állttal, kik a Kolozsvári Amatőr Barlangász Klubhoz tartoztak (CSA). A csapatot Csoltkó Lajos vezette. Az első merülést 1985-ben Birtalan Gyula. vitte véghez. Párhuzamosan, a CSA-bol a Rajka Géza.-Daczó Csaba páros is végzett merüléseket ebben a karsztforásban. A szifont 100 m hosszban és -10 m mélységig tárták fel.

A víz alatti folyosóra, az Izbucul Bratcanilorban, egy kis tavon keresztül lehet elérni, tó, mely egy sziklafal aljában helyezkedik el. Az első 3m-t, a folyosó mennyezete és az aljára rakodott üledékek közötti, szűk tér, képezi. A 3 m után a folyosó kitágul, és kör alakú felépítése (2,5/3m), bizonyíték, hogy a járat teljesen víz alatt alakult ki. 30 m-re a bejárattól elérjük a maximális mélységet, majd újabb 8 m után egy kürtő emelkedik egészen 1 m mélységig. A fő folyosó, folyamatosan szélesedik, de kb. 60 m-re a bejárattól, a mennyezet lehajlik a fenékig és lezárul. A mélység, itt 8 méteres.

A szifon egy emelkedő diaklázissal folytatódik, mely, kb. 55m-re a bejárattól, a főfolyosó bal oldaláról indul el. Egy nehezebb szükület áthaladása után, a folyosó -3m-ig emelkedik, ahol egy vízszintes szakasz következik. 2 méter vízszintes előrehaladás után, a folyosó közepén, egy mészkőtömb nehezíti meg az előrehaladást. Utóbbi akadály legyőzésével, a szifon enyhén emelkedni kezd, majd 10 m után egy 2 m-es átmérőjű, levegős harangba érünk. A harang mennyezetén, több 5-10 cm hosszú, csoportos sztalaktit találhato, melyeket 1-2 cm vastagságú agyagbevonat takarja. A vízszintes folyosó kör alakú, mely jelemző azokra az alakzatokra melyek, nyomás alatt alakultak ki. Az üledék megegyezik a főfolyosóban lerakodott üledékkel, azzal a kivétellel, hogy itt, csak az aljzat mélyedéseiben található. A harang közepéből indul a második szifon, mely még nem volt feltárva, de melyet egy rövid egy meteres átméröjü járaton ki lehet kerülni, ezáltal egy részben vízzel borított terembe jutva, a 3-as szifonhoz érünk, mely ugyszintén nincs feltárva.

Rajka Géza

Kapcsolat: Rajka Géza, speosub@yahoo.com