Izbucul de la Izbândiş

KIRÁLYERDŐ–HEGYSÉG

Az Izbândiş karsztforás Sonkolyos dél-nyugati részén, a Măguran – Izbândiş völgy, jobb partján helyezkedik el. A Tomii, Blidiresti, Brezului, Oltului, Birăului és a Iacobina víznyelők állttal elnyelt vízmennyiség itt jön a felszínre. Az első merüléseket, melyeknél hazai gyártású felszerelést használtak, 1973-ban Horváth G. és Horváth P., a budapesti „Nautilus” búvár klub tagjai ejtették meg. Utólag több hazai és külföldi búvár barlangász csoport végzett merüléseket, köztük megemlítve a „Verticum” klubot (Budapest), Simsa P. vezetésével Benysek L. és Reznicek P. cseh buvárok, A CSA-tól Rajka Géza, Vincze Zoltán, Daczó Csaba. és Halasi Gábor. a GSS „Transilvania” (Nagyvárad), Sarbu S. (GESS, Bukarest), valamint egy nemzetközi csoport is, J. J. Bolanz vezetésével.

Az Izbândiş barlang elöntött folyosóin, 1984-ben egy merülés során életét vesztette Halasi Gábor.

A földalatti víz, mely az Izbândiş forrásnál tör felszínre, egy szép forrástavat alkot, mely egy szilafal tövénél található. Áradáskor, egy artézi kúthoz hasonlóan, a víz egészen 1 m magasságig is feltör. Ezért is kapta nevét. (Izbândiş = forrás).

A tóból behatolhatunk az Izbândiş barlang elöntött folyosóira, barlangrendszer melynek bejárata kb. 30 m-el található a forrás felett. A száraz és a vizes járatok közötti kapcsolatot a barlangban levő tavakban való merülés során állapították meg. A forrástóból, egy enyhe lejtő mentén, kötörmelékes aljzat mentén ereszkedni kezdünk. 2 m-es mélységnél, egy szűk rész áthaladása után, egy 3 m átmérőjű terembe érünk, ahonnan két járat ágazik szét, melyek később újra egyesülnek. A föjárat , váltakozva 5 és 11 méter mélyen követhető. A bejárattól kb. 85 m-re, egy emelkedő járat összeköti először az Izbândiş-barlanggal a viz alatti szakaszt. 15 m-re a felszinre juto kürtötöl, a főjárat megváltoztatja irányát, enyhén elkezd lejteni, majd egyre meredekebb lesz, elérve a 40 m mélységet. Ennél a mélységnél a járat megint vízszintes alakot ölt. Ezen a szakaszon található, az eddig ismert, legnagyobb mélység: 41 m. Kb. 25 m után, a relatív széles járat, 60 fokos szögben emelkedni kezd. 22 m-es mélységben, a járat kör alakú lesz, kb. 3 m-es átmérővel. Ezek a tulajdonságok jellemzik a következő 25 m-en is.

A 30 m-es mélység kezdetével megint megjelennek az üledékes közetek, melyek főleg a 22 m mélységben fekvő vízszintes járat első felére jellemzőek. A falon nagyon finom lerakodások figyelhetők meg.

Egy újabb akadály legyőzésével, melyet egy csekölefolyás képez, 22 m-es mélységben, egy újabb részhez érünk, mely összeköti a viz alatti járatot a barlanggal. 18 m mélységben, az összekötő járaton egy csekölefolyás figyelhető meg. A föjárat folytatódik 22 m-es mélységben, egy relatív egyenes és vizszintes szakasszal, melynek feltárása folyamatban van.

Rajka Géza

Kapcsolat: Rajka Géza, speosub@yahoo.com