Romániai barlangi búvárok találkozója

HÍREK

A Speosub csapata 2011. október 7-9 között egy különleges eseményt szervezett, a romániai barlangi búvárok találkozóját. Hazánkban hasonló léptékű találkozó több mint 25 éve nem volt. A választott helyszín, a Tăuz menedékház (a hasonló nevű karsztforrás mellett található, Felső Gîrda (Fehér-megye) község közelében) nem volt véletlen. A térségben több vízalatti barlang található, amelyek potenciálja még korántsem merült ki, a szervezők szerint további ihletet nyújtanak.

A résztvevők pénteken érkeztek. A legtürelmetlenebbek este már egy „akklimatizációs” merülésen is részt vettek a Tăuz karsztforrásban.

A második nap során a környékbeli karsztforrásokban több merülést is végrehajtottak. Így, a
Tăuz karsztforrásban az első szifonban kicserélték a vezetőszálat. Hasonlóan, a feltárások folytatásához a 2 szifonban is szükséges a meglévő vezetőszál cseréje (rossz állapotban van és nagyon sok párhuzamos szál van). A Gura apei barlangban újra sikerült elérni a 2009 évi végpontot és megvizsgálták a feltárás folytatásának lehetőségét. A Coliba Ghiobului karsztforrásban is történt merülés, az átúszása azonban nem sikerült. A Coteţul Dobreştilor barlangban 47 m mélységig a vezetőszál átvizsgálása megtörtént, amely a Tăuz-hoz hasonlóan rossz állapotban van, ezért ezt is ki kell cserélni.

Este megbeszélések és tapasztalatcserék folytak, tekintettel arra, hogy a találkozón a barlangi merülések minden ága képviselve volt: zárt rendszerű készülékekkel történő merülések, nyílt rendszerű vagy különböző gázkeverékes mély vagy hosszú ideig tartó merülések, szűk és iszapos barlangokban történő merülések, amelyekben a látótávolság nagyon kicsi, vagy rendszerint inkább nulla.

A jövőre nézve megvitattuk a népszerűsítés lehetőségeit és azt, hogy hogyan lehetne újabb gyakorlati embereket bevonni (megnyerni) a feltáró barlangászatnak erre a területére. Pozitívan könyvelhetjük el azt a tényt, hogy közös nevezőre jutottunk, és a barlangi búvárkodás népszerűsítésére és ösztönzésére a közeljövőben elindul egy nemzeti program, elsősorban az aktív barlangászokat megcélozva. A romániai vízalatti karszt jellemzőinek köszönhetően (szűk vízalatti járatok, vízalatti járatok sorozata levegős járatokkal elválasztva, amelyek bejárása jó barlangász technikát és jó fizikai erőnlétet követel meg), egy olyan barlangász, aki azért akar merülni, hogy folytathassa a barlang feltárását, nagyobb eséllyel lesz a szakterület rabja, mint az olyan nyíltvízi búvár, aki csak barlangban szeretne merülni.

A visszavonulás vasárnap, október 9-én volt, de előtte még néhányat merültünk a Tăuz és a Coteţul Dobreştilor karsztforrásban.

A találkozón délről észak felé haladva a következők vettek részt:
Bukarestből Andreea Cohn, Mihai Baciu, Tudor Marin, Coca Spencer, Răzvan Marinescu és Alexandru Rora.
Vajdahunyadról Bogdan Tomuş és Toth Szilárd.
Kolozsvárt Rajka Géza, Gyurka Zsolt, Dan Lupu és Călin Drăgan képviselte.
Különleges vendégek Nagyváradról Czibulak I. (Foka) és Felső Gârda-ról Christian Ciubotărescu voltak.

A Christian Ciubotărescu és Mihai Baciu által készített fényképek itt (C.C.) és itt (M.B) tölthetők le.

Călin Drăgan