Macara la apă!

ŞTIRI

Ca urmare a furtunii devastatoare care a lovit comuna Tileagd (jud. Bihor), una din macaralele care deserveau barajul 2 de pe Criş a căzut în lacul de acumulare. Se pare ca vântul puternic a pus în mişcare macaraua şi aceasta a deraiat de pe şinele pe care era amplasata, trecând prin gardul de protecţie din partea stânga a barajului şi plonjând in lac.

Data fiind greutatea utilajului, se impunea o inspecţie a barajului pentru a se constata evenctualele stricaciuni la structura de beton.

Sâmbata, 27 Iunie 2009, Rajka Géza şi Călin Drăgan s-au deplasat la faţa locului. În urma scufundării în apa inca tulbure a lacului (vizibilitate maximă 1.5 m) nu au fost observate fisuri sau străpungeri ale pavajului de beton pe care a cazut macaraua.

Momentan epava e cantonată pe plafonul betonat în plan înclinat, la dâncimi cuprinse între 0.5 m la bază şi aproximativ 6 m în vârf. Zona macaralei a fost balizată, urmând ca în cursul saptamanii 29 Iunie- 3 Iulie 2009 să fie scoasă din apă. O echipa de scufundatori condusa de Rajka Géza va efectua operaţiunile subacvatice necesare.

Călin Drăgan