Romániai barlangi búvárok II. találkozója – 2012 –

KUTATÁSOK, HÍREK

Szabadság

 

A romániai barlangi búvárok első találkozóján, amely 2011-ben, a Tăuz karsztforrásnál (Bihar-hegység) került megrendezésre, a résztvevők által megfogalmazott egyik kívánság volt, hogy ezeknek a találkozóknak a keretén belül olyan barlangi merülésekre is kerüljön sor, mely barlangok vízalatti kutatása és térképezése nagyobb erőösszevonást igényel. Ennek eredményeként idén október 4-7 között a romániai aktív barlangi búvárok a Sureanu-hegységben, Baru község (Hunyad – megye) közelében megrendezett táborban gyűltek össze. A kutatás célpontja a Szifon-barlang volt, amely a Petros-völgy és a Sipot – völgy összefolyásánál található. Ebben a barlangban az első feltárásokat valamikor a 80-as évek elején Şerban Sârbu és Florin Păroiu végezték, majd később Bogdan Tomuş és Ionel Neag, a Vajdahunyadi Proteus Barlangász Klub tagjai folytatták. Ennek eredményeként 1270 m hosszúságban feltérképezték a barlangot. A barlang jellegzetessége, hogy közvetlenül a bejárat után egy vízalatti szakasz található, amelyet még 4 hasonló követ. Ezek hossza 15 és 55 méter között váltakozik, így a barlang bejárása barlangász felkészültségen kívül megköveteli a búvártechnika elsajátítását is. A barlang végében található hatodik szifon feltárása 105 m hosszúságban és –17 m mélységig megtörtént, anélkül, hogy új száraz járatba vezető emelkedő ágat találtak volna.

A szervezők programjának megfelelően október 4-én, csütörtökön tábort vertünk és előkészítettük a felszerelést, amit a barlang bejáratához kellett szállítani. A hordozható kompresszorok segítségével levegővel és gázkeverékkel is feltöltöttük a palackokat. Ez utóbbi a 40 m-nél mélyebb merülések esetében szükséges. Mindezek az előkészületek abból a meggondolásból történtek, hogy előre nem lehetett tudni, hogy a hatodik szifonban milyen mélységig kell majd merüljenek a kutató búvárok.

Október 5. péntek rendkívül kimerítő nap volt a barlangászok számára, akik a barlangi búvárok segítségére jöttek. Több mint egy tonna búvár felszerelést kellett felhordaniuk az alaptáborhoz viszonyított 200 m szintkülönbségre, a Sipot-völgy meredek oldalain. Még ugyanazon a napon a barlangi búvárok a felszerelés nagy részét behordták a második szifonig.

A jól megérdemelt pihenő után elérkezett a várva várt nap, október 6. szombat. A barlangi búvárok már napfelkeltekor elindultak a barlang bejáratához vezető nehéz és kimerítő emelkedőn. Légzőkészülékekkel, vízhatlan lámpákkal felszerelkezve, konkrét feladatokkal, csoportokra osztva megkezdték a kutató búvárok felszerelésének a beszállítását a barlang belső szakaszába. A hatodik szifonhoz érve, alapos előkészületek után a két kutató búvár megkezdte a merülést. Amíg az egyikük merült, a másik a felszínen maradt készen arra, hogy a társa segítségére siessen, ha az, bármilyen okból nem tudna a felszínre jutni. Bogdan Tomuş merült elsőként, azonban az utóbbi idők szárazsága következtében, a vízalatti járat falát vastag üledék réteg borította, amely a búvár úszása következtében levált, és a víz zavarosodásához vezetett, a látótávolság jelentősen lecsökkent. Így a merülést fel kellett függeszteni, hiába volt vezetőszál, ami a búvárt a felszínre vezeti, fennállt a veszélye annak, hogy beszorul a szifon első szakaszán található sziklatömbök közé.

Miután valamennyire kitisztult a víz, Gyurka Zsoltra került sor a merülésben. Az ismert szakaszon 105 m-t a meglévő vezetőszálon úszott –17 m mélységig, a saját vezetőszálát ehhez hozzákötötte, majd fokozatosan haladt előre –22 m mélységig. Miután elhagyott egy nagyméretű termet, a járat enyhén emelkedni kezdett, ami akár egy levegős járat lehetőségét is előre vetíthette. Azonban 4 m-en a járat ismét ereszkedni kezdett, és 235 m-re a szifon bejáratától, –28 m –en a járat teljesen elzáródott, lehetetlenné téve a továbbjutást. A visszaúton több oldaljáratot is megvizsgált, azonban néhány méter után mindegyiknek vége szakad.

Figyelembe véve, hogy a merülést követően mindkét kutató búvárnak elfogyott a levegőkészlete, a merülés befejezése és ugyanakkor a búvárfelszerelés kiszállítása mellett döntöttünk. Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a tábor összes résztvevőjének közös erőfeszítésével sikerült minden felszerelést az alaptáborba szállítani.

Október 7. vasárnap a barlangi búvárkodással kapcsolatos beszélgetések, eszmecserék napja volt, és természetesen a találkozó keretében elért merülési eredmények értékelésére is sort kerítettünk. Így kijelenthetjük, hogy a Szifon-barlang hossza eléri az 1400 m-t, a végpont –28 m mélységben található. Figyelembe véve a terep nehézségeit, a szükséges búvárfelszerelést és a kapcsolódó logisztikai tevékenységeket, az eredmény figyelemre méltó. Ki kell emelnünk, hogy a feltárt 130 m elsősorban a csapatszellemnek és fegyelmezettségnek köszönhető, amiről a találkozó minden résztvevője tanúbizonyságot tett.

A találkozón összesen 29 barlangász és barlangi búvár vett részt a következő szervezetek képviselőiként: a Proteus Barlangász Klub Vajdahunyadról szervezői minőségben, a Zarand Barlangász Klub Bradról, a Bukaresti Vízalatti és Barlangász Kutatócsoport, a Focul Viu Barlangász Egyesület Bukarestből, a Politechnika Barlangász Klub és az Omega Barlangász Klub Kolozsvárról, a Román Kanyoning Egyesület, a Román Szpeológiai Társaság és a Speosub Csapat.

 

 


Schiţa sifonului 6

 


Profilul de scufundare în sifonului 6

Galerii foto pot fi vizualizate AICI, AICI, AICI şi AICI.

Rajka Géza

Foto: Rajka Géza(sus), Ovidiu Guja(jos)

Harta: Gyurka Zsolt, Bogdan Tomuş