A Kojba Barlangrendszer

MUNŢII BIHOR

Földrajzi helyzete

Az Erdélyi Gyopár 2013 / 1 –es számában ismertetett Tăuz – vízkelet közelében van a Nagy – és a Kis – Kojba – barlang. A Bihar – hegységben, a Kis – Őr szurdokánál, az úttól balra kezdődik a barlangrendszerhez vezető turistaösvény. A patak vizét követve rövidesen eljutunk a Nagy – Kojba – barlang portáljához (GPS: É 46.32,239 K 22.46,678). A Kis – Kojba – barlang bejárata a völgyben feljebb van (GPS: É 46.53918 K 22.77437).

Megközelítése

A Tăuz – vízkeletet elhagyva, a patak szűk, vadregényes szorosát követve jutunk el a Casa de Piatră elágazáshoz, és ez után rövidesen a Nagy – Kojba látványos portáljához, és egy kicsit feljebb a Kis – Kojbához. Innen már közel van a kék csíkkal jelzett turistaösvény, ami Pádisra vezet.

Vízrajza

A Kis – Kojba – barlang bejárata nyeli el az odavezető völgyben csordogáló patakot. A sokszor odasodródó rönkök miatt nem mindig követhető a víz útja a továbbiakban. Ha mégis sikerül bejutni, alig 25 méter után az alábukó víz látványa gyönyörködtet. A 12 méteres vízesés után két tó következik, majd két termen átfolyva a végszifonba ér. Innen már csak 60 m van a Nagy – Kojba barlangig, ahol csatlakozik az ott folyó patakhoz, hogy aztán egy újabb szifonon keresztül kerüljenek át a Tăuz – vízkelethez.

Története

A barlangrendszert a kolozsvári barlangkutatók tárták fel 1953 – 1972 között. Az első térképet Liviu Vălenaş 1976-ban jelentette meg. A Nagy – Kojba – barlang végszifonját 1996-ban kezdték kutatni a csehországi Geospeleos csapat tagjai. A kezdeti felmérés eredményeképpen úgy döntöttek, hogy a szifon kutatása nagyon ígéretes téma, így 1997-ben az újabb feltáró expedíció tagjainak sikerült elérniük a -15 m mélységet. A kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt a további kutatást el kellett halasztani. A következő év szeptember 19.-én egy héttagú búvárcsapattal tért vissza a Geospeleos (Ivo Záruba, Jan Voráček, Štěpán Křtěnský, Tomáš Svoboda, Helena Vysoká, Michal Novák és Martin Peroutka). A merülés sikeres volt: különösebb akadály nélkül jutottak el a -35 méteres akkori végpontig. Ebben a pontban az eddig lankás járat kútszerűen mélyülni kezd. A további szakasz feltárása még várat magára.

A barlang

A Kis – Kojba bejárata 3 m magas és kb 20 m széles, de gyakran odasodródott fatörzsek dugaszolják el. A bejárat közelében, a vízesésen és a két tavon túljutva érhetünk el a Nagy-terembe (28 m hossz, 12 m magas és 21 m a legszélesebb részén). Közvetlenül a Nagy-terem után következik egy második terem (18 x 15 x 13 m), majd a szifonnál ér véget az út. A két barlangot elválasztó szifon 60 m hosszú.

A Nagy – Kojba barlang egy nagyon impozáns portállal büszkélkedik. A hatalmas, 47 m magas és 74 m bejárathoz hasonlót csak a Csodavárnál láthatunk.

A bejárat a Nagy-terembe vezet. A terem körül több járat van, amelyek visszacsatlakoznak a Nagy – teremhez. A víz folyásirányát követve jutunk el a Jeannel – terembe, ahonnan jobb oldalt egy meglehetősen meredek kaptatón érhetünk fel a Winkler – terembe, ahol montmilches cseppköveket találhatunk. A teremből visszaereszkedve az aktív járatba egy darabig követhetjük a víz útját, de a sok hordalék rövidesen utunkat állja, ezért egy kis ablakon átbújva folytathatjuk utunkat. A kacskaringós folyosón hamarosan egy terembe érkezünk, ahol jobb oldalról a Kis – Kojba vize csatlakozik az eddig követett patakunkhoz. Ez a beágazódás nem sokáig követhető, mert a két Kojba közötti szifon utunkat állja. Rövidesen egy sziklateraszhoz érünk, ahol egy 6 méteres vízesés nehezíti meg a továbbjutást. A terasz szélén le lehet mászni, de a visszajutást segítendő, ajánlott egy kötelet rögzíteni. A vízesés alatt egy tó fogad, aminek mélysége még aszály idején is legalább derékig érő.

Innen már közel van a végpontot jelentő tó, melyben hatalmas besodort farönkök torlódnak.

Figyelmesen körülnézve, magasan a fejünk fölött is láthatunk beékelődött rönköket, amik a barlangi áradások vízszintjét mutatják. A két barlang összhossza 6.085 m.

Látogatás

A barlang fokozottan árvízveszélyes, ezért csak esőmentes időben ajánlott a látogatása. Különlegesebb felszerelés nélkül is bejárható, de ajánlott a kerülő lejtőjéhez és a vízeséshez egy – egy 15 méteres kötél beszerelése. A montmilches teremhez egy 40 méteres kapaszkodókötél ajánlott.

Hints Zoltán
Hints_zoltan@yahoo.com