Raport Izbucul Coteţul Dobreştilor

NEWS

Scafandru speolog: Cristian Cristea

Suport la suprafaţă: Ioana Cristea

În data de 8 Iulie s-a efectuat o scufundare în Izbucul Coteţul Dobreştilor, C. Cristea fiind la prima vizită în acest izbuc.

Firul ghid permanent a fost localizat cu uşurinţă după parcurgerea câtorva metri de la intrare, în vizibilitate redusă de aproximativ 1-2m. După legarea firului personal cu firul permanent, s-a continuat avansarea în galeria inundată. S-a observat faptul că în unele locuri există două sau chiar trei fire ghid, la mică distanţă între ele. În acelaşi timp vizibilitatea s-a mărit pe măsura avansării până la o vizibilitate de 10-12 metri. Pe galeria verticală, s-a remarcat eroziunea apei doar asupra unei jumătăţi din perete, sub forma unor canale longitudinale albicioase pe fond negru, asemănate de scafandru la timpul respectiv cu o zgarietură provocată de ghearele unui urs, pe partea neerodată fiind doar roca de culoare neagră. De asemenea, s-a observat existenţa unor crustacee specifice apei de peşteră, începând de la adâncimea de 20m până la suprafaţa apei. În urma discuţiilor cu un alt scafandru explorator al acestui izbuc, Jarek Kur, s-a confirmat faptul ca aceastea fac partea din clasa Niphargus. Aceastea au fost identificate deasupra nămolului fin existent pe fundul galeriei. Pe toată distanţa vizitată, firul ghid este intact iar punctele de legătură stabile, trecând de la un perete la celălalt. Scafandrul nu s-a simţit confortabil la trecerea unui pasaj în care firul ghid se găseşte pe tavan, fiind necesară trecerea pe sub acesta, fapt de evitat în scufundarile speologice datorita riscului de agăţare a firului ghid de spatele scafandrului. Ascensiunea la suprafaţă s-a desfăşurat în condiţii normale, cu ajutorul decompresiei accelerate, iar firul ghid personal până la suprafaţă a fost retras. Imersiunea a început în jurul orei 20.00, având o durată totală de aproximativ o oră. Distanţa penetrată a fost de 130 de metri, iar temperatura apei a fost de 7 grade Celsius, cu un nivel scăzut al debitului apei. Toată operaţiunea s-a desfăşurat în intervalul orar 19.00-21.30. Documentarea video a fost realizată cu ajutorul unei camere GoPro, montată pe cască. Câteva imagini capturate sunt ataşate acestui raport.

Multumirile de rigoare lui Călin Drăgan, Jarek Kur şi Mircea Iepure pentru furnizarea informaţiilor care au dus la buna desfăşurare a acestei acţiuni, şi Ioanei Cristea pentru suportul acordat.

 

Text şi foto: Cristian Cristea