Tabăra de explorare româno-finlandeză Casa de Piatră, 2015

KUTATÁSOK, HÍREK

În perioada 10-20 August a avut loc a doua ediţie a taberei de explorare româno-finlandeză având ca obiectiv peşterile scufundate din bazinul văii Gârda. Organizarea taberei a fost facilitată de sprijinul oferit de către Grupul de Explorări Subacvatice şi Speologice şi Administraţia Parcului Natural Apuseni.

Primul obiectiv abordat a fost izbucul Coteţul Dobreştilor. Profitând de claritatea deosebită a apei izbucului – în general vizibilitatea în acesta e foarte scăzută, în data de 14 august s-au efectuat două scufundări de recunoaştere până la cota -47m de către echipele Sami Paakkarinen – Adrian Pereţ (Finlanda) şi Liviu Retegan – Cristian Irimieş (România). S-a constatat starea bună a marcajului cu fir ghid – chiar dacă pe unele porţiuni acesta era dublat sau chiar triplat. A doua zi, Sami Paakarinnnen şi Patrik Grönqvist (Finlanda) reuşesc parcurgerea integrală a sifonului, adâncimea maximă atinsă fiind de 73m. Acesta debuşează într-o sală aerată a cărei podea este acoperită de blocuri de prăbuşire. Cei doi renunţă la escaladarea blocurilor de calcar datorită riscului de deteriorare a costumelor etanşe de scufundare. S-a observant în schimb că apa provine din mai multe mici cursuri care apar de sub bolovani. Explorarea ulterioară a acestor mici galerii va putea fi posibilă doar în configuraţie de scufundare cu butelii ataşate lateral (eng. sidemount), sau neataşate (eng. no mount).

Al doilea obiectiv, ca prioritate, a fost sifonul aval al peşterii Coiba Mare. Echipa de suport, suficient de numeroasă în acest an, a realizat echiparea cascadei, stabilizarea unui punct de acces în lacul de la suprafaţa sifonului şi depozitarea buteliilor de rezervă (eng. bailout) pe malul lacului în data de 16 august. În 17 august dimineaţa Sami Paakarinen şi Patrik Grönqvist îşi incep scufundarea. In ciuda condiţiilor de vizibilitate destul de proaste, reuşesc să regăsească firul ghid instalat anul trecut. Starea firului este precară, fiind parţial îngropat în nisip, iar în unele locuri rupt. Câteva trunchiuri de copac dispuse transversal pe galeria ce porneşte de pe fundul lacului, vizibilitatea redusă şi firul ghid rupt care plutea în sifon au facut ca avansarea să devină extrem de riscantă, astfel că scufundarea a fost abandonată la adâncimea de 20 de metri.

Tot în 17 august, Liviu Retegan şi Cristian Irimieş au încercat traversarea sifonului de la izbucul Coliba Ghiobului, fără a reuşi penetrarea restricţiei destul de severe, aflată în acest sifon la adâncimea de 4 metri.

În 18 august, Jarek Kur, scafandru polonez cu o importantă contribuţie în ultimii ani la cunoaşterea izbucului Coteţul Dobreştilor, a facut o tentativă de travesare solitară a respectivului sifon, fiind nevoit să abandoneze la adâncimea de 70m datorită unor probleme apărute la echipamentul său de scufundare.

În aceeaşi zi, echipa de suport a realizat transportul buteliilor către al treilea obiectiv major, Izbucul Tăuz. Simultan cu depozitarea lor pe fundul lacului care precede primul sifon al izbucului, Sami Paakkarinen a desfăşurat o sesiune de introducere în scufundarea cu aparatul cu circuit închis (eng. rebreather) de care au beneficiat Liviu Retegan, Cristian Irimieş, Cosmin Oşorhean şi Călin Drăgan.

Din păcate însă, ploile destul de abundente căzute începând din 17 august au facut ca vizibilitatea în sifon să scadă dramatic în noaptea de 18-19 august. Ca urmare, în locul scufundării care viza reluarea explorării din sifonul numarul 4 al izbucului Tăuz, în 19 august nu s-a putut face decât recuperarea buteliilor transportate la sifon în ziua precedentă.

Cu toate neajunsurile cauzate de vremea nefavorabilă, care a dus la condiţii slabe de vizibilitate în ultima săptămână, totuşi e remarcabilă reuşita în ce priveşte explorarea izbucului Coteţul Dobreştilor. Aceasta s-a întins pe mai bine de 20 de ani, fiind implicaţi de-a lungul timpului scufundători elveţieni, polonezi, cehi şi maghiari.

Au participat la activităţile taberei:

Din România Liviu Retegan, Cristian Irimieş, Călin Drăgan, Cosmin Oşorhean, Florin Dodea, Claudiu Szabo, Christian Ciubotărescu, Gabriela Cocean, Anca Irimieş, Magdalena Drăgan.

Din Finlanda Sami Paakkarinen, Patrik Grönqvist, Adrian Pereţ.

Din Polonia Jarek Kur.

Din Ungaria Andras Kuti.

Multumiri companiilor finlandeze care au susţinut această noua incursiune în carstul inundat românesc: Ursuk, care ne-a facut o donaţie generoasă de echipament de scufundare, Sampo Dive şi Alleco.

Călin Drăgan