Peştera Ponorâci – Ciclovina cu Apă

SURJÁN–HEGYSÉG

Az első szifon a Nagy Összefolyástól fölött helyezkedik el, ahol a Stânii-völgyi barlang és a Ponorici barlang vizei találkoznak. Nem volt kísérlet a szifon átúszására.

A 2-es szifon a Nagy Elágazás alatt található, hossza 60 m, maximális mélysége -7 m. Bejárat henger alakú és alig 0,4 -0,5m magas. A merüléseket Philipp Hauselmann (részben), Bogdan Tomuş (premier+ szifon utáni térképezés), Ionel Neag (szifon utáni térképezés).

A 3-as szifon, a 2-es szifon fölött, a Száraz Cioclovina – barlang mellékfolyásán található, 15 m hosszú és 3 m mély. A merüléseket de Ionel Neag (premier+szifon utáni térképezés), Bogdan Tomuş (szifon utáni térképezés).

A 4-es szifon magába foglalja, a 2-es szifon alatti szakaszt egészen a Cioclovina terem felőli járatig ahol kijön a víz. Ebből a szifonból a felső 20 m-t ismert, a folytatás a homokdugó után valószínűsíthető!?.

Az alsó szakaszon kb. 75 m hosszú és 12 m mély szakasz ismert. A feltárások jelenleg is folynak ebben a szifonban, feltételezhető, hogy létezik egy száraz járat is ezen kívül.

A merülések: Philipp Hauselmann, Jean Pierre Scheuner, Bogdan Tomuş és Ionel Neag.

Bogdan Tomuş

Kapcsolat: Bogdan Tomuş, bogdantomus@yahoo.com