Javaslatunk
Romániában a barlangi búvárkodás a barlangász egyesületek megalakulásával egyidőben a 60-as évek végén jelent meg … Azóta és jelenleg is, számos barlangi búvár, néhányan közülük akár az életük árán hozzájárultak a vízalatti karszt megismeréséhez ezeken a tájakon. Erőikkel nem fukarkodva ők voltak azok, akik tovább vitték a vezetőszálat, egyre tovább számos ismeretlen barlang vízalatti járataiban.

Mindazok iránti tiszteletből, akik a romániai barlangi búvárkodás területén dolgoztak és dolgoznak, mi, a SPEOSUB csapata azt javasoljuk, ha bárki, egyénileg vagy csoportosan barlangi merülést szeretne végrehajtani Románia barlangjaiban, vegye fel a kapcsolatot a honlap kataszterében minden barlangnál megjelölt kapcsolattartó személlyel, vagy a SPEOSUB csapatának bármelyik tagjával.

Köszönjük.

Egy orsó vezetőszállal, valahol a kék bolygó birodalmában, térben és időben… Senki sem fogja a kezében, az elhagyatottság érzetét kelti mindazokban, akik felületesen kezelik a barlangászatnak ezt a területét. De a vezetőszál eljuttatása idáig nagy erőfeszítésébe került annak a néhány barlangász búvárnak, akik a legbiztosabb sziklához kötötték a végét, amelyet számukra ennek a tevékenységnek a hasznosságában való hit jelent. Ami az elhagyatottságot illeti, csak megtévesztő látszat. Még akkor is, ha néha csak pár méterrel évente, de valamelyikünk a vezetőszálat egyre tovább, egyre mélyebbre viszi. Nincs más teendőnk, csak rácsatlakozni erre a vezetőszálra, hogy visszatérjünk a múltba azzal a reménnyel, hogy egy jobb jövőt építhetünk a barlangi búvárkodásnak. Vagy csak egyszerűen vegyük kezünkbe az orsót, csévéljük, és kísérjen bennünket az a titokzatos vonzalom, amit az új, az ismeretlen világunk megismerése jelent. Mindenki szabadon, saját meggyőződése szerint cselekedhet… Az egyetlen határt a jóérzés szabja, amely idővel alakult ki bennünk, és amely felé életünk első pillanatától kezdve irányítva voltunk.A honlap alapgondolata, hogy legyen egy olyan fórum, amely nyitva áll mindenki számára, akinek van mondanivalója a barlangi búvárkodással kapcsolatban, lehet az jó vagy rossz, romboló vagy építő kritika. Emellett legyen benne mindaz, amit minden egyén, csoport akar, tud és álmodik, mindaz, amit ennek a tevékenységnek néhány élvonalbeli úttörője tett és még tenni akar, és ami egy idő után mindegyikünket jellemez.

Rajka Géza