Huda lui Papară, ultimele noutăţi

EXPLORĂRI, ŞTIRI

24.10.2015 (a)
Datorită absenţei unei echipe de 2 scafandri pentru explorare nu s-au efectuat scufundări la aceasta dată. Cu toate acestea, având în vedere prezenţa unei echipe de 4 persoane au fost transportate la locul de scufundare un numar de 3 butelii încărcate, ridicând la 6 numarul buteliilor pregatite pentru scufundarea următoare.

31.10.2015-01.11.2015 (b)
În data de 31.10.2015 au fost prezente 11 persoane. Profitând de acest fapt au mai fost introduse 2 butelii pline şi echipamentul complet aferent a 2 scafandri. Beneficiind de prezenţa a 8 butelii pline la locul de scufundare s-a decis efectuarea a 2 plonjări.

Prima plonjare a fost începuta la ora 15.00 pm cu scopul lărgirii restrictiilor de la -8m şi respectiv -30m şi a durat 34min. S-a constatat starea nemodificată a restricţiei de la -8m în sensul că pietrişul aflat pe panta la baza căreia se află restricţia nu a mai alunecat în jos, obturând-o. Cea de-a doua restricţie a fost largită de către Cristi, permiţând pentru prima oara trecerea scafandrului cu buteliile ataşate.

Cea de-a doua scufundare a fost începută la ora 16.35, timpul de scufundare efectiv fiind de 57 min, timpul pana la ieşire 1h 20min. S-a reuşit ieşirea la suprafaţă la 170m, într-o sala de aproximativ 5/10m cu înălţime variabilă. Nu a fost posibilă ieşirea din apă datorită pereţilor înclinaţi. Pereţii sunt tapetaţi cu un mâl fin de culaore maronie. Sala este brăzdată de diaclaze. La întoarcere s-a ieşit la suprafaţă şi la 100m , de data aceasta într-o sala de mai mici dimensiuni, 4/5m, chiar mai noroioasă. Nici aici nu s-a putut ieşi din apă deşi sunt vizibile posibilităţi de continuare pe uscat.

Ambii scafandri au raportat dificultăţi la egalizare în urma plonjărilor.

Pentru duminică au ramas doar patru persoane, Cristi a mai efectuat o scufundare pentru a pune un spit de amarare a firului şi, din nou, cu Ilie în bazinul de la începutul sifonului. S-a scos afară tot echipamentul de scufundare.

În prezent explorarea însumează – dupa estimarea noastră – cam 220m fir ghid. Continuarea va fi pe galeria principală a sifonului, de la 170m şi cam 8m adâncime, traseul fiind pe coborâre.

Participanţi, în ordine alfabetică: Adrian Rusu (b), Ana Abrudan (b), Claudiu Rusu (b), Cosmin Oşorhean (a, b), Cristian Irimieş (b), Cristina Preda (a, b), Dorin Gulea (b), Ilie Bocşe (b), Liviu Retegan (a, b), Rareş Maier (a, b).

Liviu Retegan