Az Izverna – barlang

DESCRIERI DE GALERII INUNDATE ALE UNOR PEŞTERI ŞI IZBUCURI

Románia délnyugati szegletében, Herkulesfürdőtől 48 km-re van a barlangi búvárok egyik gyakran látogatott barlangja, az Izverna – barlang.

Földrajzi helyzete

A barlang a Cserna – völgyétől délkeletre húzódó Mehádiai – hegység fennsíkján, Isverna község határában található 400 m tgsz. feletti magasságban. A barlangból kifolyó forrás a legszárazabb időszakban is bőségesen ellátja a környéket ivóvízzel.

Története

Az első írásos említés 1914.-ből származik, C. N. Ionescu tollából. Ez az írás a barlang első 200 méterét ismerteti. 1951.-ben P. A. Chappius és A. Winkler egy részletesebb leírást közöl. C. Goran készítette el az első térképét, amit 1976.-ban adtak ki. A szifonok feltárása is ekkor kezdődik meg, Florin Paroiu vezetésével. 1999.-ben Mogyorósi Gábor és Mihai Baciu elkezdik kutatni a Fekete – szifont, és 2000.-ben sikerül átúszniuk. 2005.-ben újabb továbbjutási lehetőséget találtak, és ezzel a szifon bejáratától számítva több mint 1800 méternyi új járatot tártak fel.

A barlang könnyen járható. Az utat tavak, kisebb mésztufa gátak tarkítják, de szinte mindenhol ki tudjuk kerülni a vizes részeket. Száraz időszakban a járat szinte teljes egészében kiszárad.

Az aktív járat a bejárat jobb oldalán található. Egy 3 méter hosszú szifonnal indul, majd elszűkül, járhatatlanná válik. Ennek oldalága a Zöld – tó előtt egy rövid és szűk szifonnal csatlakozik a Zöld – tóba. Ez a szifon a tó előtt jobbra felmászva megkerülhető. A Zöld – tó kb 8 – 10 m hosszú, és nagy vízállásnál teljesen kitölti a járat magasságát – ilyenkor csónakkal járhatatlan. Balra egy kerülőjárat található. A tó másik oldalába egy 5 m mély fal vezet, amin meglehetősen kis állások vannak. Itt ajánlott a kötélbiztosítás.

A Zöld – tó a Zöld – szifonból nyeri a vizét. Száraz időben a szifon vízszintje több méternyit is csökkenhet, ilyenkor a Zöld – szifonból nagyon nehezen lehet kimászni. Megfelelő vízállás esetén a Zöld – tavon csónakkal lehet átkelni. A Zöld – terem következik, amely 8 m széles és 20 m hosszú. A teremben bal oldalt egy 3 m széles és 10 m hosszú üregben egy kis tó bújik meg, ez a Zöld – szifon bejárata. A gyalogszerrel közlekedők a terem átellenes végében induló emelkedő járaton haladhatnak. Itt egy 20 m hosszú, alacsony járat után már állva lehet közlekedni. A Dressing – room teremből balra lemászva egy keskeny hasadékon át lehet lejutni az aktív járatba, és innen a Sárga – tóig.

A búvárok átússzák a szifont. A búvárpalackok könnyebb utántöltése miatt itt egy töltőállomás is van itt.

A Zöld – szifon legnagyobb mélysége – 15 m, hossza 50 m, aljzatát eleinte barna színű kavicsos hordalék alkotja, később pedig szikla. A járat ellipszis alakú, és nincsenek oldaljáratok. Eltévedni nem lehet, és ezért ebben a járatban nem lett elhelyezve vezetőszál. A szifon túlsó fele fehér sziklafalban végződik.

A patakot követve két kisebb, 2 – 2,5 m mély tavacska következik. A tavak bal oldalán általában alacsonyabb a vízállás, és gyalog is át lehet kelni. A járat 2 – 3 m széles. A Sárga – szifonig vezető út felénél jobboldalt van a Dressing – room nevű terem. A Sárga – tó előtt egy nagy szikla zárja el a kilátást. Ezt megkerülve, a járat kiszélesedik, és máris ott állunk a tó partján. Ennek az eleje felett egy boltív húzódik, ami nagyobb vízállás esetén bezáródhat.

Innen jobbra található a búvárok indulópontja, egy platform.

A Sárga – tó 10 m széles és 30 m hosszú. A végén van a Sárga – szifon, minek hossza 8 m, mélysége – 6 m. Átúszva egy meredek oldalon kell majd kimászni. Nagyobb vízállás esetén jobb oldalon a sodrás meglehetősen nagy, ezért ajánlott a meredekebb, de biztonságosabb bal oldalt választani. Innen tovább egy keskeny, 3 méteres, derékig érő vizű tóban haladunk tovább, amíg elérjük a Fekete – szifon előtti hatalmas kőtömböt, amit jobb oldalról lehet megkerülni. A szifon bejáratánál a tó 4 m széles, 10 m hosszú. Jobb oldalt egy lejtő van, amely 15 m távolságban és – 6 m mélységben egy függőleges aknában folytatódik. A járat jobbra halad tovább, magassága 2 – 2,5 m. szélessége 5 m, alja szikla, egy kevés agyagporral. Nagyobb búvárcsapatok felkavartatják a vizet, de a látótávolság még ilyen esetben sem csökken 2 m alá. A szifon bejáratától 50 méterre, – 20 m mélységben a járat balra fordul. 80 m távolságban, – 34 m mélyen a járat kitágul 6 m széles és 7 m magas lesz. Innen 20 méterre van a Fekete – szifon legmélyebb pontja: -41 m. A lejutást vezetőszál és acélsodrony is segíti.

Látogatás

A barlang látogatása csak szervezett formában történik, és szinte kizárólag búvárkodás céljából. Minden merülni kívánó búvár megfelelő minősítéssel és felszereléssel kell rendelkezzen. A víz hőmérséklete 6 – 7 Celsius fok.

A barlang zárt, csak előzetes egyeztetés után lehetséges a látogatás.

Hints Zoltán

Foto: Hints Zoltán (1-2),Rajka Géza (3-7)