Több mint harmincezer éves barlangrajzok Bihar megyében

MUNŢII BIHOR

A Szegyesd – völgyében a József főherceg – barlang szomszédságában található a Semsey – barlang, régebbi nevén: Cigány – barlang (RO: Peştera Coliboaia).

A barlang feltárása Czárán Gyula nevéhez fűződik, aki többek között ezt a barlangot is feltette Bihar turista objektumainak térképére. Nevét Semsey Andor akadémikusról és természetbúvárról (1833 december 22, Kassa – 1923 augusztus 14, Budapest), a magyar tudományos élet mecénásáról kapta.

Egészen napjainkig a barlang nem igazán tudta a turistákat magához vonzani, lévén hogy semmilyen kiemelkedő látványossága nincs, a kezdeti részen nincsenek cseppkőalakzatok, csak a legutolsó, az Agyagos – terem tava utáni szakaszon.

2009 szeptember 20-án egy barlangászcsapat egy jelentős felfedezést tett e barlangban: Tudor Rus, Mihai Besesek, Valentin Alexandru Radu, Laura Roxana Ţociu és Kenesz Marius szemmel láthatólag ősember által készített szénrajzokra lettek figyelmesek. Rövid időn belül a szakma kiemelkedő szaktekintélyei érkeztek a helyszínre. 2010-ben Jean Clottes, a barlangrajzok legelismertebb szakértője vizsgálta meg a rajzokat, a Körösvidéki Múzeum munkatársaival együtt.

Mintákat vettek a szénlenyomatokból és a rajzokról lehullott széndarabkákból, és egy franciaországi laboratóriumban radiokarbonos kormeghatározással megállapították, hogy több mint 30.000 éves rajzokról van szó. A rajzok korát 32.000 évesnek, míg a széndarabkák kora 35 – 36 ezer évesnek határozták mag. A két mérési eredmény közötti különbség onnan eredhet, hogy a rajzokból csak tűhegynyi mintát lehetett venni, de a széndarabkák valamivel nagyobb mennyiségben álltak a kutatók rendelkezésére. A rajzok eredetiségét az évszázadok alatt reájuk rakódott mész is bizonyítja.

A barlangban valószínűleg a jelenleginél több rajz lehetett, de az idők során a víz lemosta őket.

A rajzokról Jean Clottes számolt be egy sajtókonferencián, többek közt megemlítve, hogy ezek a rajzok a legrégebbinek számítanak Európában, és a Semsey – barlangon kívül csak Franciaországban, a Chauvet-barlangban vannak még ehhez hasonló korúak. A fontosságát felismerve nemzetközi összefogással folytatódott a kutatás. A Körösvidéki Múzeum szakembereinek a franciaországi Orgnaci Múzeummal közösen, a Romániai Barlangász Szövetség támogatásával, valamint a Francia Nagykövetség anyagi támogatásával sikerült tanulmányozniuk a barlangrajzokat.

Számunkra ma már elképzelhetetlennek tűnik, hogy valaha még orrszarvú is élt Erdélyben. A rajzok azonban bemutatják a paleolit ősember által látott látható állatokat: a medvefejet ábrázoló rajz mellett látható gyapjas orrszarvú, bivaly, vadló és egy macskaféle rajza is.

2012 októberében, Aradon kiállítás nyílt a barlangrajzokról készült fényképekből.

A barlangi rajzokat rejtő barlangrész nem lesz látogatható, egyrészt, mert nehezen megközelíthető a vízzel csaknem teljesen elárasztott folyosók miatt, másrészt, mert nagyon kell óvni a mikroklímát, hogy a rajzok megmaradjanak a jelenlegi állapotukban.

Hints Zoltán