Mosor pentru firul ghid

CONSTRUIEŞTE SINGUR

De data aceasta o să prezint un proiect ceva mai complex, un mosor pentru fir ghid.

Pentru un reel de dimensiuni moderate e nevoie de o coală A4 de policarbonat (makrolon), cu grosimea de 8mm. Din ea vor fi decupate câte 2 bucăți din piesele din figurile 1 și 2.

Fig. 1

Fig. 2

Mai avem nevoie de 6 bucăți de tijă filetată din inox, cu diametrul de 6 mm – 4 cu lungimea de 125mm, una de 135mm și una de 50mm; 5 bucăți de țeavă de aluminiu sau inox, cu diametrul de 8mm și grosimea peretelui de 1mm, din care 4 lungi de 95mm și una de 35mm; o bucată de țeava de aluminiu sau inox cu diametrul de 15mm, lungă de 60mm. Manivela o construim folosind o bucată de bara de aluminiu din care facem și mânerul, lungă de 70mm (fig. 3).

Fig. 3

Pentru mâner ne trebuie o bucată de bara plată de aluminiu, lată de 20mm și groasă de 4mm, lungă de 330cm și două coliere pentru cablu de 6mm, din inox (fig. 4). Segmentele îndoite vor avea lungimea interioara de circa 90mm fiecare. Pentru fixare mai avem nevoie de 13 piulițe autoblocante din inox, 4 șaibe cu diametru mare, groase de 1mm, tot inox, și 2 șaibe crestate, toate pentru diametrul de 6mm. În fine, un șurub de 3mm cu 3 piulițe finalizează lista.

Fig. 4

Vom începe prin a realiza tamburul. Pentru asta înfiletăm pe tija lungă o piuliță și o șaibă lată, după care introducem primul disc. De la piuliță până la marinea tijei lasam circa 16mm. După introducerea primului disc bobinăm pe mijlocul tijei niște bandă izolatoare, care va asigura centrarea pe tijă a țevii de 15mm (fig. 5). Plasăm pe tijă și țeava, după care putem monta și al doilea disc, pe care îl vom strange puternic cu o nouă șaiba lată și o piuliță autoblocantă. Pentru a fixarea firului într-unul din discuri prindem și surubul de 3mm.

Fig. 5

Acum pregătim panourile laterale, la care în găurile centrale de 8mm montăm prin presare niște lagăre realizate tot din țeavă cu diametrul de 8mm. Apoi prindem cele 4 tije filetate egale, peste care introducem țevile (fig. 6).

Fig. 6

Apoi introducem tamburul (între tambur și pereții laterali amplasăm alte 2 șaibe late), urmat de fixarea celui de-al doilea panou lateral. Prindem și manivela, cu piulițe autoblocante și șaibele crestate, iar apoi manerul manivelei, realizat din tija și țeava scurte.

În fine, prindem și mânerul folosind cele doua coliere (fig. 7, 8).

Fig. 7

Fig. 8

Timp de lucru: 3-4 ore.

Călin Drăgan