Isverna 15/11/2002 B

2002

Victimă
Numele şi prenumele: P.L. (Familia nu doreşte publicarea numelui, motiv pentru care se utilizează numai iniţialele victimei)
Vârsta: 37
Organizaţia din care face parte: turist
Brevet de scafandru: NAUI Master SD
Calificativ de scafandru pentru peşteră: NAUI Cave Diver
Număr de scufundări în peşteră: 80

Scopul acţiunii
Vizită turistică în echipă cu Sz.Gy..

Descrierea accidentului
În perioada 15-17 noembrie o echipă numeroasă de turişti scafandri-speologi din Ungaria, sub conducerea lui Szikszai Tibor, Mogyorosi Gábor şi Mihai Baciu, au intreprins o acţiune de vizitare a peşterii Isverna.
În total s-au format 5 echipe de câte doi scafandri-speologi vizitatori, accidentaţii urmând să facă parte din echipa nr.3.
În data de 15 noembrie, în jurul orei 17, echipa nr.3 de vizitatori, formată din Sz.Gy. şi P.L., au trecut galeria inundată “Sifonul Verde“ , iar în sectorul lacului amonte a acestei galerii au fost depăşiţi de echipa nr.4.
Ulterior aceaşi echipă nr.4, întorcându-se de pe traseu, dinspre galeria inundată “Sifonul Galben“, îl găseşte pe Sz.Gy., decedat şi înţepenit în diaclaza cascadei amonte a lacului amonte a galeriei inundate “Sifonul Verde“. Coechipierul său, P.L. nu era acolo. De-abia după ce membri echipei nr.4 află că P.L. nu este în peşteră şi nici la suprafaţă, încep să-l caute în lacul amonte al galeriei inundate “Sifonul Verde“.
La cca. 8 metri distanţă de diaclaza-cascadă, în aval, şi cca. 2,5 metri adâncime P.L. este găsit, decedat.
Corpul neînsufleţit a lui P.L. este transportat în aceaşi zi, prin galeria inundată a “Sifonului Verde“ în sala “Lacului Verde“, iar ziua următoare cu ajutorul unor speologi-scafandri individuali şi a echipei “Salvamont“-Târgu-Jiu, se reuşeşte transportarea victimei la suprafaţă.

Consecinţe
Decesul lui P.L..

Poziţia în care a fost găsită victima
Culcat pe spate cu detentorul în gură. Nu a înghiţit apă.

Locul în care a fost găsită victima
Pe cursul activ, aerat al peşterii Isverna, în lacul amonte al galeriei, la cca. 2,5 metri adâncime şi la cca. 8 metri aval de diaclaza-cascadă.

Situaţia echipamentului victimei în momentul găsirii
În butelii era aer (gaz respirator), 150-130 bari, sursele de lumină erau aprinse. Treapta a doua a detentorului era în gură.

Echipament:
Butelii: 2×12 litri oţel, presiune de verificare 230 bari, fără punte de legătură
BCD (vestă compensatoare): jachetă compensatoare Scubapro
Detentoare: 2 buc. Poseidon Jetstream
Instrumente: 2 buc. Manometre, 1 buc. Computer Suunto Vyper
Costum de termoprotecţie: costum umed de neopren de 7,5 mm, costum de neopren scurt de 3 mm, salopetă de peşteră
Surse de iluminat: 2 buc. Lanterne tip Mini Vega (17 W), 2 buc. Lanterne Lumen 6 fixate pe cască, 1 buc. Lanterna Petzl Saxo Aqua fixată pe cască
Mosor cu fir ghid: 1 buc. mosor cu 65 m fir ghid, tip. Lola

Cauze sigure ale accidentului
Tehnice
Echipament prea greu pentru parcursul respectiv (butelii de 2×12 l=cca.30 kg, cca. 10 kg lest, etc..)
Neasigurarea sectorului respectiv cu sisteme tehnice ajutătoare suficiente (balustrade, prize artificiale, etc.; exista o simplă cordelină purtată de curentul cascadei…).
Fiziologice

Organizatorice
Nerespectarea “Regulamentului cadru al Peşterii Isverna“ elaborat de Comisia de Speologie Subacvatică din cadrul Federaţiei Române de Speologie, intrat în vigoare începând cu data de 6 martie 2000, unde conform cap.2, art.6, se specifică că pentru parcurgerea traseului în cauză, patru scafandri-speologi vizitatori trebuie să fie însoţiţi de doi ghizi, deci în cazul a doi scafandri-speologi turişti aceştia trebuiau să fie însoţiţi de cel puţin un ghid al peşterii!
Altele
Lipsă de experienţă speologică pentru parcurgerea peşterilor active, aerate echipat fiind cu echipament de scafandru autonom;
Victima nu cunoştea specificul galeriilor peşterii, împreună cu coechipierul, la acea vizită realizând de fapt o cvazi-explorare.

Cauze presupuse ale accidentului
Tehnice
Utilizarea unei combinaţii de gaz “nitrox“ în butelii, greşit dozat.
Fiziologice
Versiunea 1
Victima a încercat să urce pe diaclaza-cascadă, urmându-l îndeaproape pe Sz.Gy., însă pentru că coechipierul s-a dezechilibrat şi a căzut peste el, aruncându-l înapoi în lac, a suferit un şoc puternic ceea ce a dus la un stop cardiac; corpul inert a lui P.L. a fost dus de curentul apei, la cca. 8 metri de locul accidentului.
Versiunea 2
Victima a încercat să urce pe diaclaza-cascadă, ajutat de Sz.Gy. dar pentru că coechipierul s-a dezechilibrat şi a căzut peste el, a căzut înapoi în lac iar pe fondul şocului suferit, a făcut un stop cardiac; corpul inert a lui P.L. a fost dus de curentul apei la cca. 8 metri de locul accidentului.
Versiunea 3
Victima a încercat să urce pe diaclaza-cascadă, urmându-l îndeaproape pe Sz.Gy., însă coechipierul dezechilibrându-se a căzut peste el, lovindu-l în cap cu buteliile, (sau la izbit de planşeul diaclazei), ceea ce a provocat o fractură de bază de craniu (după Bâlgăr Adrian) având drept consecinţă decesul victimei; corpul inert a lui P.L. a fost dus de curentul apei la cca. 8 metri de locul accidentului.
Versiunea 4
Victima a încercat să urce pe diaclaza-cascadă, ajutat de Sz.Gy., însă coechipierul dezechilibrându-se a căzut peste el, lovindu-l în cap cu buteliile, ( sau la izbit de planşeul diaclazei), ceea ce a provocat o fractură de bază de craniu (după Bâlgăr Adrian) având drept consecinţă decesul victimei; corpul inert a lui P.L. a fost dus de curentul apei la cca. 8 metri de locul accidentului.
Versiunea 5
Victima, constatând situaţia gravă în care se afla coechipierul său Sz.Gy., blocat în diaclaza cascadei, nereuşind să-l salveze, a pornit prin galeria inundată “Sifonul Verde“ după ajutoare, însă fiind într-o stare psihică deosebită (emoţie, oboseală, etc.) la întrarea în imersiune a făcut un stop cardiac, consecinţă a “Reflexului Ebbecke“.
[ “Reflexul Ebbecke“: atunci când capul scufundătorului intră brusc în imersiune în apă rece, se provoacă un reflex de blocare a respiraţiei şi a procesului de înghiţire, ceea ce la unele persoane induce o stare de greaţă, ameţeală şi o scădere accentuată a ritmului cardiac; efectul asupra inimii poate fi atât de puternic, încât acest organ îşi opreşte brusc funcţionarea, persoana în cauză decedând practic în câteva secunde.]
Organizatorice

Altele

Cauze sigure ale decesului

Cauze probabile ale decesului
Stop cardiac.
Fractură de bază de craniu.

Concluzii
Dacă se respecta “Regulamentul cadru al Peşterii Isverna“ elaborat de Comisia de Speologie Subacvatică din cadrul Federaţiei Române de Speologie, intrat în vigoare încă din anul 2000, accidentul putea fi evitat !

Întocmit
Rajka Géza László

Bibliografie
1. Németh Szabolcs: “Raport despre accident-peştera Izverna-România, 2002. Noembrie 15-17“
2. Adrian Bîlgăr: “Păreri personale-accident – 19 noembrie 2002“
3. ——–: Tauchen“- Deutscher Militarverlag – 1968
4. Cristian Lascu, Şerban Sârbu: “Peşteri scufundate“ – Editura Academiei – 1987
5. Articole de ziar, corespondenţă internă şi internaţională, arhiva personală