Peștera de la Păstrăvărie 27/06/2015

ŞTIRI, 2015

Federația Română de Speologie
Departamentul de Scufundări
Raport
cu privire la incidentul de la Peștera de la Păstrăvărie, din data de 27.06.2015
cod cadastru speo 2116/20

Victimă
Numele şi prenumele: Darius Bistriceanu.
Vârsta: —
Organizaţia din care face parte: Serviciul Public Județean Salvamont și Salvaspeo Gorj.
Brevet de scafandru: da
Calificativ de scafandru pentru peşteră: —
Număr de scufundări în peşteră: —

Scopul acţiunii
Scufundare de agrement.

Descrierea incidentului
În data de 27.06.2015 un grup de scafandri format din Ion Negrea, Darius Bistriceanu și Simon Sabie s-a deplasat la Peștera de la Păstrăvărie, cod cadastru speo 2116/20, situat în apropierea mănăstirii Tismana, județul Gorj în vederea efectuării unor scufundări de agrement. În jurul orei 11:30 a.m. echipa formată din Darius Bistriceanu și Simon Sabie a intrat în imersiune. La scurt timp după inceperea scufundării, la cca. 30 de metri de la intrare, Simon Sabie îi face semn lui Darius Bistriceanu să se intoarcă, respectiv să revină împreună la suprafață. Simon Sabie a droit abandonarea scufundării deoarece Darius Bistriceanu înnotând în fața lui, cu cele două butelii laterale târâte cvazi-permanent pe planșeul galeriei inundate, practic a dislocat sedimntul reducând foarte mult transparența apei. Astfel se crea un disconfort psihic major celui de al doilea scufundător, făcând dificilă, printre altele orientarea acestuia după firul ghid existent. În timpul manevrelor de întoarcere, pe fondul unor dificultăți de reglare adecvată a flotabilității și a tranparenței extrem de reduse a apei, Darius Bistriceanu pierde contactul cu firul ghid și se dezorientează. Nu realizează că vesta de fapt îl ridică spre tavanul galeriei dar spre marea lui șansă iese într-un clopot de aer, cunoscut de-altfel cu ocazia primelor scufundări la acest obiectiv.

În continuare abordarea lui Darius Bistriceanu, față de situația în care se afla, este adecvată. Astfel face economie cu sursele de iluminat, face periodic exerciții fizice pentru evitarea hipotermiei în timp ce așteaptă limpezirea apei pentru a regăsi firul ghid. După circa 5 ore de așteptare, în sfâșit vede sub apă firul ghid și începe scufundarea pentru ieșirea din peșteră.

Între timp, după circa o oră de la ieșirea lui Simon Sabie din peșteră, din considerentul că rezerva de aer a lui Darius Bistriceanu nu putea să-i asigure acestuia respirația sub apă pentru o perioadă mai mare de timp, se dă alarma pentru mobilizarea speologilor scafandri din țară, apți pentru intervenție. La ora 13:30 p.m., Dragoș Pătrâncă îi dă telefon lui Călin Drăgan iar acesta îl apelează pe subsemnatul. Imediat este mobilizată o echipă din Cluj, formată din speologii scafandri Cristi Irimieș, Călin Drăgan, Liviu Retegan și subsemnatul. Se incarcă buteliile de scufundare, se pregătește echipamentul individual, iar la ora 15:00 se pleacă spre Tismana cu două autoturisme.

Fiind dată alerta și pe numărul de telefon 112, pe drum suntem contactați atât de către serviciile de poliție cât și de către ofițerii de la ISU pentru facilitarea accesului nostru rapid pe șoselele care la acea oră erau destul de aglomerate, dar în special pentru parcurgearea cât mai grabnică a drumului de pe Valea Jiului aflat în reparație. Pe parcurs suntem anunțați că nu peste mult timp, de la Mangalia urma să plece spre Tismana Mihai Baciu iar de la la Salvaspeo Bihor, Nagy Ivan. De la Craiova pornise deja Sandu Ovidiu, susținut logistic de ISU Dolj.

La ora 16:30 p.m. în dreptul localității Alba Iulia, Ion Negrea ne anunță că Darius Bistriceanu a ieșit viu și nevătămat din peșteră! În consecință alerta este anulată iar speologii și speologii scafandri care din diferite colțuri ale țării se indreptau spre Peștera de la Păstrăvărie, se întorc acasă.

Consecinţe
Darius Bistriceanu, după o captivitate de circa 5 ore într-un clopot de aer al unei galerii de peșteră inundată, revine cu propriile forțe la suprafață.

Cauze sigure ale incidentului
Tehnice
Lipsa unui mosor cu fir ghid la scufundător, pentru căutarea firului ghid principal.

Organizatorice
Lipsă scafandru (echpă de scafandri) de asigurare.
Lipsa experienței de lucru în echipă, între scafandri implicați în acest incident.

Altele
Lipsă de experienţă de scufundare în peşteri cu ape tulburi.
Mediatizarea excesivă pe internet, inclusiv pentru persoane neavizate, a obiectivului speologic Peștera de la Păstrăvărie, ca o peșteră scufundată adecvată pentru turismul speologic subacvatic.

Concluzii
Acest incident se putea evita dacă atât la nivelul Federației Române de Speologie cât și la cel al Comisiei Patrimoniului Speologic se ținea cont de opinia Departamentului de Scufundări din cadrul Federației Române de Speologie vizavi de sesizarea nr.305/5052015 adresată de către A.S.Focul Viu-București către Federația Română de Speologie cu privire la explorarea Peșterii de la Păstrăvărie 2116/20. Astfel la această oră acest obiectiv speologic nu se afla sub asediul unor ”consumatori de andrenalină”.

Întocmit
Rajka Géza László
Director Departament de Scufundări ”Speosub” din cadrul Federației Române de Speologie

27.06.2015

Bibliografie

  1. ——–: “Tauchen“ – Deutscher Militarverlag – 1968
  2. Cristian Lascu, Şerban Sârbu: “Peşteri scufundate“ – Editura Academiei – 1987
  3. Sheck Exley – Bazele scufundărilor speologice
  4. Articole de ziar, corespondenţă internă şi internaţională, arhiva personală.