Peştera Ponorâci – Ciclovina cu Apă

MUNŢII ŞUREANU

Primul sifon se află amonte de Marea Confluenţă, locul unde confluează o partea a apelor din P. din Valea Stânii şi P. Ponorici. Sifonul este plonjabil, minim 3m adâncime.

Sifonul numărul 2 se află în aval de Marea Difluenţă, având o lungime de 60m şi o adâncime maximă de –7m. În porţiunea de intrare se prezintă sub forma unui laminor cu o înâlţime de doar 0,4-0,5m. Scufundările au fost făcute de Philipp Hauselmann (parţial), Bogdan Tomuş (premieră + topografie postsifon), Ionel Neag (topografie postsifon)

Sifonul numărul 3 se află după sifonul nr. 2, amonte pe afluentul din P. Ciclovina Uscată şi are o lungime de 15m cu o adâncime de maxim 3m. Scufundările au fost făcute de Ionel Neag (premieră+topografie postsifon), Bogdan Tomuş (topografie postsifon)

Sifonul numărul 4 a fost denumită întreaga porţiune din aval de Sifonul nr. 2 şi până la ieşirea apei în galeria aval dinspre Sala Ciclovina. Din acest sifon este cunoscută porţiune amonte pe cca 20m, continuarea fiind posibilă după dopul de nisip ?!. Partea din aval este cunoscută pe cca. 75m cu o adâncime maximă 12m. Explorările în acest sifon sunt în curs, bănuindu-se existenţa unei alte galerii aerate pe parcursul acestuia. Scufundările au fost făcute de Philipp Hauselmann, Jean Pierre Scheuner, Bogdan Tomuş, Ionel Neag.

Bogdan Tomuş

Contact: Bogdan Tomuş, bogdantomus@yahoo.com