Benzi pentru butelia de argon

CONSTRUIEŞTE SINGUR

Vă prezint în cele ce urmează construirea unui harnaşament pentru fixarea buteliei de argon pe spătarul vestei compensatoare. Realizarea este foarte simplă, şi nu necesita nici unelte şi nici materiale speciale.

Avem nevoie de 2 bucăţi de chingă (poate fi recuperată dintr-o bandă de prins monobutelia), 4 coliere de plastic, o bucată de şnur elastic, 2 suruburi cu piulite şi 4 saibe, preferabil din material inoxidabil – inox sau alamă (fig. 1, 2).

Fig. 1

Fig. 2

Pentru început vom dimensiona chingile. Vom petrece pe după butelia de argon ce o avem chinga, astfel încât această să fie fixata cât mai strâns pe butelie (fig. 3) si să rămână circa 5 cm de chingă liberă pe ambele capete pentru fixarea pe spătar. În locul în care se închide chinga vom practica două găuri ce ne permit sa legăm chinga utilizând două din coliere (fig. 4, 5).

Fig. 3

Fig. 4

Fig. 5

Şnurul elastic îl înodăm astfel încat să formăm două ochiuri în el (fig. 6). Acesta îl dispunem pe gâtul buteliei pentru a mări siguranţa întregului ansamblu în cazul alunecării buteliei prin buclele de chingă (putin probabil dacă acestea au fost strânse corespunzator).

Fig. 6

Acum putem să dăm găurile în capetele celor două bucle de chingă, găuri ce ne vor permite fixarea cu şuruburi pe spătar (fig. 7). Cu asta constructia a luat sfarsit, şi butelia poate fi montata (fig. 8, 9).

Fig. 7

Fig. 8

 Fig. 9

Pentru butelia Luxfer de 0.85 litri e nevoie de 2 bucăţi a câte 34-35 cm de chingă şi circa 30cm de şnur elastic. Timpul de execuţie este de sub o jumatate de oră.

Călin Drăgan