Şura Mare, M. Şureanu

EXPLORĂRI

Având programată o tură în Şura Mare pentru fotografiat, am avut plăcerea de a primi un pont de la colegii de la Focul Viu – Cristina Stika, Andrei Gheorghe, Alexandru Rora. Am fost informaţi că în tura lor anterioara aici, în Sala Mendip, în unul din gururile de la baza sălii au identificat că exista o continuare sub apă; ei nu au putut să intre atunci din cauza lipsei echipamentului de scufundare.

Astfel tura nostră de foto s-a transformat şi într-o tură de scufundare.

Scafandrul desemnat pentru plonjare a fost Neag Ionel, însoţit de încă 6 proteuşi.

Gurul (bazinul) în care s-a plonjat este un mic afluent de dreapta al activului, astfel existând speranţe pentru o continuare.

Însă, în urma scufundării, s-a constatat că zona inundată respectivă este o acumulare de apă peste care s-a format o scurgere masivă. Lungimea totală a zonei inundate este de 15m şi are o adâncime maximă de 2.5m. Podeaua este acoperită cu depuneri de calcit flotant (prezent şi pe suprafaţa gurului) şi alte depuneri de tip montmilch, iar tavanul este plin de stalagmiţi buzdugan. Toate formaţiunile sunt foarte corodate, şi la cea mai mica atingere se dezintegrau.

Pe traseul pâna la Sala Mendip au mai fost identificaţi încă doi afluenţi necunoscuţi. Apele sunt acum foarte mici, iar apariţia lor de face aproape de talveg, sub nivelul normal al râului principal. Unul din aceşti afluenţi are un debit important, la momentul acesta având o pondere estimata de 20-25% din debitul principal.

Bogdan Tomuş