O nouă scufundare la peştera Gura Apei

EXPLORĂRI, ŞTIRI

Joi, 22 julie 2010, Rajka Géza şi Gyurka Zsolt s-au deplasat pentru o nouă scufundare în galeria inundată de la intrarea în peştera Gura Apei, situată în bazinul văii Gârdişoara.

Ploile torenţiale de vară au tulburat apa ce ieşea din peşteră, practic vizibilitatea sub apă fiind de cca. 10-15 cm. Gyurka Zsolt a efectuat o scurtă scufundare ocazie cu care a constatat că firul ghid, desfăşurat în vara anului 2009, era integru şi fixat în poziţia iniţială, cu toate că în primăvara acestui an debitele râurilor subterane din zonă au fost deosebit de mari. Prima restricţie situată la adâncimea de -14 m era colmatată, dar a fost depăşită după o curăţare prealabilă. Spre finalul galeriei inundate explorate până în prezent, la adâncimea de cca. 16 m, spatiile par a fi destul de mari, insa din cauza vizibilităţii foarte reduse nu există încă o certitudine în acest sens.

Explorările vor continua într-o perioadă secetoasă, în speranţa efectuării scufundărilor într-o apă cu vizibilitate ceva mai bună…

Descriere

Rajka Géza