Întâlnirea speologilor scafandri din România

ŞTIRI

În perioada 7-9 Octombrie 2011, echipa Speosub a organizat un eveniment deosebit, o întalnire a speologilor scafandri din România. O întâlnire de o asemenea anvergură a mai fost organizată în ţara noastra doar în urmă cu mai bine de 25 de ani. Locaţia aleasă, cabana Tăuz (aflată în vecinătatea izbucului omonim din aproiera comunei Gîrda de Sus, jud. Alba), nu a fost întamplătoare. În zonă se găsesc mai multe peşteri scufundate a căror potenţial e departe de a fi fost epuizat, fiind, în opinia organizatorilor, o bună sursă de inspiraţie.

Sosirea participanţilor s-a făcut pe parcursul zilei de vineri. Seara, cei mai nerăbdători au facut şi o primă scufundare de “aclimatizare” în Izbucul Tăuz.

Pe parcursul celei de-a doua zile s-au efectuat mai multe scufundări în izbucurile din împrejurimi. Astfel, în izbucul Tăuz a fost înlocuit firul ghid din primul sifon. În sifonul 2 este necesară de asemenea, în vederea reluării explorărilor, înlocuirea firului ghid existent (stare proastă, foarte multe fire în paralel). La peştera Gura Apei s-a reuşit atingerea din nou a terminusului din 2009 şi s-a prospectat posibilitatea continuării explorării. A fost plonjat şi izbcucul Coliba Ghiobului, fără a fi însă depăşit. La Coteţul Dobreştilor s-a inspectat firul ghid pănă la adâncimea de 47 de metri, constatându-se starea precară a acestuia, la fel ca în cazul izbucului Tauz, astfel încât se impune înlocuirea şi în acest caz.

Seara a fost rezervată discuţiilor şi schimburilor de experienţă, având în vedere că toate ramurile scufundărilor speologice aveau reprezentare la întâlnire: scufundările cu aparat cu circuit închis, scufundările adânci sau de durata în circuit deschis cu diverse amestecuri de gaze, scufundările în peşteri strâmte şi nămoloase, în care vizibilitatea redusă sau zero e mai degrabă regula.

S-au confruntat de asemenea mai multe viziuni asupra modului de popularizare şi atragere de noi practicanţi ai acestei discipline a speologiei explorative. Pozitiv este faptul că s-a ajuns la un numitor comun, şi urmează să se declanşeze în viitorul apropiat un program naţional de promovare şi stimulare a scufundărilor de peşteră, vizând în principal practicanţii activi ai speologiei. Datorită caracteristicilor carstului inundat din România (galerii inundate strâmte, salbe de galerii inundate separate prin spaţii aerate a căror parcurgere necesită o bună tehnica speologică şi o bună condiţie fizică), un speolog care doreşte să se scufunde pentru a putea continua explorările are mai multe şanse de a fi acaparat de domeniu decât un scafandru de ape deschise care doreşte să se scufunde în peşteri.

Retragerea s-a facut duminică, 9 Octombrie, nu înainte de a se mai efectua câteva scufundări în izbucurile Tăuz şi Coteţul Dobreştilor.

La întâlnire au participat, de la sud la nord, după cum urmează:
De la Bucureşti Andreea Cohn, Mihai Baciu, Tudor Marin, Coca Spencer, Răzvan Marinescu şi Alexandru Rora.
De la Hunedoara Bogdan Tomuş si Toth Szilard
Din partea Clujului au participat Rajka Géza, Gyurka Zsolt, Dan Lupu şi Călin Drăgan.

Invitaţi speciali au fost de la Oradea – Czibulak I. (Foka) şi de la Gârda de Sus – Christian Ciubotărescu.

Fotografii realizate de Christian Ciubotărescu aici şi de Mihai Baciu aici.

Călin Drăgan